суботу, 16 грудня 2023 р.

Микола Куліш - талант нелегкої долі

18 грудня 1892 року
у селі Чаплинці, що на Херсонщині, народився самобутній український драматург, яскравий представник Розстріляного Відродження, талановитий письменник, режисер Микола Гурович Куліш. Його п’єси нічим не поступаються кращим світовим зразкам.
Дитячі роки хлопця були важкими, та це не завадило йому прославитися на весь світ. Народився майбутній письменник у сім’ї наймитів, тому з п’яти років теж наймитував. Змалечку проявив себе здібною дитиною, мав чудову пам’ять. У 1906 померла мати Уляна, полишивши чоловікові-удівцю, окрім 13-річного сина, ще двох малих дочок – Ликеру та Явдоху- шести і одного року від народження.
Після смерті матері , батько одружується вдруге та починає пиячити. Бачачи, як в Миколі помирає талант, учитель церковно-парафіяльної школи Володимир Пилипович Губенко зібрав у селян 100 карбованців, щоб хлопець зміг навчатися в Олешківському училищі. Володимир Губенко запевнив батька Куліша, що його син особливий і повинен навчатися далі.
Під час навчання в Олешкові Микола Куліш мешкав у свого приятеля по училищу Антона Алейникова, який так згадував той час: «Куліша привела до хати наша мати. Вона казала, що цього хлопчика помітила на Базарному майдані в передвечір'я і, довідавшись із розпитувань, що йому ніде зупинитися, привела до себе додому… Ми всією родиною, 9 душ, жили в одній великій кімнаті, спали на полу, а Кулішеві виділили житлову площу на печі й запнули фіранкою». Там вперше він складає сатиричні віршики.
Микола Куліш мав доволі різку вдачу і групував навколо себе мислячих людей. Через це мав неабиякі проблеми із керівництвом різних установ. Куліша декілька разів відраховували з училища, як він писав з автобіографії «за организацию кружков молодежи и непочтение к начальству». Втім, це не завадило йому вступити до Олешківської прогімназії, яку він теж не закінчив. Щоправда, цього разу навчальний заклад закрили.
Перша п’єса Куліша «На рыбной ловле» була написана у 1913 році.
У 1914 році він знайомиться з Антоніною Невеллів, яка через рік стане його дружиною. Навчився грати на скрипці, мандалині та геліконі. Створив сімейний оркестр.
У роки Першої світової війни був на посаді начальника штабу Першого селянського радянського Дніпровського полку. Пише свою перш п’єсу «Патетична соната».
Микола Куліш бачив страшну трагедію голоду в українських селах 1921 року. Побачене він виклав у драмі “97”, завдяки їй він і став популярним. У 1925 році “97” було поставлено в Нью-Йорку та інших містах США.
У 1925 році переїжджає до Харкова, де знайомиться з найвидатнішими письменниками України Миколою Хвильовим, Остапом Вишнею... У Харкові Микола Куліш займався активною громадською діяльністю, спочатку став членом «Гарту», 1926 року очолив літературну організацію ВАПЛІТЕ (Вільна академія пролетарської літератури), редагував її журнал. Також був редактором «Пролітфронту» і «Літературної ярмарки». Тісно співпрацював з Миколою Хвильовим, а з талановитим режисером Лесем Курбасом створив новий український театр.
Микола Куліш дуже шанував Леся Курбаса, вважав його видатним мислителем та режисером, аналітиком літератури і мистецтва. Їхня дружба тривала 8 років і мала не лише вплив на самого Куліша, а й на становлення українського театру у першій половині ХХ століття.
У грудні 1934 року, на похороні його друга Івана Дніпровського, Миколу Куліша було заарештовано органами НКВС і звинувачено в приналежності до націоналістичної терористичної організації і зв'язках з ОУН. 
Під час судового процесу у «Справі боротьбистів» в березні 1935 року виїзною Військовою колегією Верховного суду разом з Г. Епіком, Є. Плужником, В. Підмогильним, О. Ковінькою та іншими засуджений до 10 років заслання в таборах. 
Тримали його на Соловках як небезпечного злочинця: у суворій ізоляції (позбавили права на прогулянки та медичну допомогу). Захворів на туберкульоз і 3 листопада 1937 року письменника було розстріляно в урочищі Сандармох (Карелія).Тоді було розстріляно 1111 осіб. Місце вбивства українських класиків було виявлено лише 1997 року.
Останній лист від чоловіка Антоніна Куліш отримала 15 червня 1937 року. Вона писала листи і надсилала посилки чоловікові до кінця 1939, доки не надійшло повідомлення, що адресат вибув.
Микола Куліш засновник нової течії у драматичному мистецтві. На твори Куліша знято багато фільмів.
Літературною діяльністю Микола Куліш займався все своє життя: проживши 44 роки, 30 з них він писав, причому навіть перебуваючи у засланні.
Тексти першого та останнього творів письменника  «На рыбной ловле» та «Такі» були вилучені в Миколи Куліша під час арешту і тому вважаються втраченими.
Останній лист від чоловіка Антоніна Куліш отримала 15 червня 1937 року. Вона писала листи і надсилала посилки чоловікові до кінця 1939, доки не надійшло повідомлення, що адресат вибув.
.

Немає коментарів:

Дописати коментар

6 січня народився Василь Стус

Сьогодні випо внюється 86  років від дня народження  визначного українського поета, перекладача, літературознавця, публіциста й правозахисни...